Popular Posts

Saturday 28 January 2012

Hej, koju si ti školu završio?


       Tačno je da je škola u Srbiji postala dosadna. Tačno je i da u školama radi mnogo onih što ne vole ono što rade. Tačno je i da su sadržaji ograničeni, zatupljujući, oglušujući... Metode još dosadnije... Ima tu svačeg što ne valja, što nije s merom, niti po meri... Ali nije sve baš tako grozno, ružno i besmisleno. Nije, majke mi!

        Moje „mukice“ (čitaj: oni kojima sam ove školske godine odeljenjski starešina) apsolutni su rekorderi. Po broju nedovoljnih ocena. Da „tragedija“ bude još veća, to su moje – rekorderke. Nekako je u našem maleckom društvancetu na Balkanu vazda bilo sasvim na mestu da mangupi nižu „kečuge“ jer to je uz mangupluk, navodno, opravdano, a za žensko...hm... hm... hm... sramota. Možda i nisam u pravu... Ako očekujete da ću sad osuti paljbu po njima, u krivu ste. Ja sam zapela da tu nešto promenim...
        
       Tako smo pre neki dan provele sate u ćaskanjima sa jednom sjajnom osobom. Dok ih je rešetala pitanjima, došli smo do, na prvi mah, zida – ko su im idoli. Lista je bila poražavajuća. Neću navoditi imena, ne želim da doprinesem ni trunčicu tim propagatorima iskrivljenih moralnih, estetskih, društvenih vrednosti, čak ni da ih spomenem po zlu, koje jesu. Svi dobro znamo ko su danas uzori većini tinejdžera – razgolićene, sisate, napućenih usana, obično kreštave, prekrečene… i neobrazovane, koje sve svoje uloge i stremljenja svode, kako izgledom, tako i ponašanjem, na genitalne dimenzije. Skoro su se po novinama vukli redovi o tome kako je javna tajna da su sve te kerebeče (tako ih naziva moja mama, ne znam otkud) na jedvite jade došle do srednjoškolskih diploma, ako su i došle.
        
        Mene već uhvatila panika dok su devojčice ushićeno komentarisale svoje uzore. Kako ćemo se sad iz ovoga iščupati? Činjenica je da po svim tim nanizanim jedinicama, ako ničim drugim, moje rekorderke sasvim liče na svoje “idolke”. Nekom ko ima 15 ili 16 godina priča o tome kako nemaju svi sreće da dospeju na najviše potpetice i popnu se na binu – ne pije vodu. Još manje pije priča o tome da ako ne završe srednju školu, mogu slobodno da uzmu metlu u ruke, jer se metle u ovoj zemlji sve češće hvataju školovani ljudi, ne uspevajući da se snađu u ponoru svih vrednosti. A tim vrednostima učili su nas kod kuća, i u školama. Lovim pogled koleginice da pročitam iz njega ima li spremljenu kartu u rukavu kako da im doskoči na poduži spisak idola. A ona se ironično nasmeje i kaže: “Hm, da, današnji idoli nam i nisu neki primeri, ali da li vi znate koliko novca oni troše da bi sad nadoknadili sve to što su nekada propustili, jer kad postaneš popularan, postane važno sve – kako govoriš, šta govoriš, šta znaš ili ne znaš?” Oduševljeno se osmehujem. Moje drage devojčice, i dalje uplašene jer očekuju da će ih neko opet ribati i ubeđivati kako su ništavne jer su loši đaci, ne reaguju, sležu ramenima i uglavnom odgovaraju sa: “Ne znam”, po navici.

       Danima promišljam zašto su teme vezane za školsku spremu ovih što se sa TV ekrana ne skidaju vazda nazivaju “javnom tajnom”. Ne pokazuje li to da je te ljude ipak sramota što nisu bili primerni đaci. I stvarno, svi znamo da mnogi plaćaju debelo kojekakve časove ( i hvala im na tome) kako bi, ako ništa drugo, bar dodali još stotinak reči svom oskudnom rečniku (pa ih onda nakarado upotrebili, a mi se danima sladili grohotom im se podsmevajući), naučili poneku frazu na nekom stranom jeziku (pa preveli i ono što se ne prevodi, a mi se opet sladili i podsmevali nemerljivim dimenzijama neukosti)… Ne pokazuje li i ova poplava privatnih fakulteta da je svakome jako važno da makar na papiru ima potvrdu da je obrazovan. Pogledajte samo s kojim ponosom se kerebeče hvale svojim asistentskim i profesorskim nazivima, pozivima, titulama. I koliko god se svi oni frljali svim tim, koliko god sve to dobijalo granice grotesknog, meni se nameće samo jedan zaključak – ŠKOLA JE VAŽNA! Nije mi samo jasno zašto je strašno to javno priznati!

5 comments:

  1. Škola jeste važna. Bravo Krujelice :)
    Samo,kako utuviti u glavu tinejdžerima da je mnogo lagodnije učiti pomalo sada dok su pod roditeljskim krovom, dok ne moraju da brinu o svim onim trivijalnim stvarima kojima se bave odrasli da bi porodica funkcionisala? Kako da im objasnimo da sad dok su kod roditelja treba da grabe što više i uče sve što mogu od kurseva stranih jezika,računara do vožnje,posle će uz posao na koji će neminovono svi po automatizmu morati da idu ,teško bilo šta od toga moći - što zbog malih plata koje će im biti dovoljne tek za puko preživljavanje, što zbog nedovoljno slobodnog vremena. Kada imaš 13,14,15 godina nekako ništa nije strašno i nijedan posao ti se ne čini neprimerenim.Kada dodješ u neke ozbiljnije godinice,zaboli školska sprema(nesprema) ili rupe u znanju koje se vremenom otkrivaju i zjape. Kako im objasniti da ima vremena za sve i da neće ništa bitno propustiti ako ostanu za vikend kod kuće uz knjigu? Izgled jeste važan,ali samo izgled za par godina neće značiti ništa ako su bez škole.

    ReplyDelete
  2. Čini mi se da je važno od prvog dana negovati dobar odnos prema školi, onda nema zime za tinejdžerske dane. Ne prevelike zime, jer je normalno da tinejdžer ne voli školu, da je kritikuje, da mu je tesna i dosadna, jer je to vid bunta prema svetu uopšte, ali ako mu je od najranijeg detinjstva škola predstavljana kao važna, preguraće taj svoj kriticizam bez objektivno zabrinjavajućeg ignorisanja školskih obaveza...

    ReplyDelete
  3. PROFESORKA POTPUNO STE U PRAVU! Mi vas volimo. Prvi razred Trece beogradske gimnazije, prirodno-matematicki smer.♥

    ReplyDelete
  4. Volim i ja vas! Inače, vokativ se odvaja zapetom ;)

    ReplyDelete
  5. Profesorka, neverovatno dobro i (poražavajuće) tačno. Svaka reč na mestu! Najbolji ste.

    ReplyDelete