Popular Posts

Saturday 22 August 2009

Iluzija bekstva


Ponavljam ove reči Meše Selimovića kao molitvu: „Svakome bi trebalo odrediti da putuje, s vremena na vrijeme... Čak i više: da nikad ne zastane duže nego što je neophodno. Čovjek nije drvo, i vezanost je njegova nesreća, oduzima mu hrabrost, umanjuje sigurnost. Vežući se za jedno mjesto, čovjek prihvata sve uslove, čak i nepovoljne, i sam sebe plaši neizvjesnošću koja ga čeka. Promjena mu liči na napuštanje, na gubitak uloženog, neko drugi će zaposjesti njegov osvojeni prostor, i on će počinjati iznova. Ukopavanje je pravi početak starenja, jer je čovjek mlad sve dok se ne boji da započinje. Ostajući, čovjek trpi ili napada. Odlazeći, čuva slobodu, spreman je da promjeni mejsto i nametne uslove. Kuda i kako da ode? Nemoj da se smiješiš, znam da nemamo kud. Ali možemo ponekad, stvarajući privid slobode. Tobože odlazimo, tobože mijenjamo. I opet se vraćamo, smireni, utješljivo prevareni.“ Dosadilo mi je da se rvem s jednom jedinom mišlju...
Moram da pobegnem. Moram. To je zakon moje prirode. Makar do prvog rukavca Dunava u koji nikad nisam zavirila. Ili prvog sela, tu negde uz autoput. Samo da njušnem drugačiju scenografiju. Da posmatram lica koja nisam sretala. Makar na jedan sat da ubedim sebe da nisam tamo gde neminovno jesam svaki dan.
Cipele putovanke nasledila sam od oca, on od svoje majke, ona od svoje tetke, a ta moja prabaka-tetka od svojih roditelja. Dalje ne znam, ali sam sigurna da su od pamtiveka bili skitare. One fine skitare što pokupe najbitnijih nekoliko sitnica u kofer pa odu u nekom pravcu, uopšte nije važno kom, jer svuda može da se pronađe drugačija boja neba, pa kad nahrane svoju skitničku prirodu, vrate se ili ne, i to je oduvek bilo potpuno svejedno. Važno je da je uvek novo, uvek drugačije i da se uvek vratiš bogatiji bar za jedan do tad nedoživljeni utisak na tačku s koje si krenuo.
Ako se osvrnem na detinjstvo i na prve uspomene, skoro sve su vezane za putovanja. A bilo ih je mnogo i stalno. Uglavnom neplaniranih. Kakva radost kad tata uđe u kuću s rečenicom:“Pakovanje! Sutra idemo!“ Ne pita niko od nas ni kako ni gde ni zašto. Cičimo po kući i već se zna ko, šta i u koju torbu trpa. Onda slede sati kotljanja u polusnu uz Boney M i radost unapred jer znamo da loše nikad ne može da bude.
Naučila sam da za skitanje nije uvek najvažnije da imaš mnogo para. I da ti je lepo baš onoliko koliko sam sebi dozvoliš. Loših stvari, i svega što po našoj meri nije, ima svuda, pa i u domovima u kojima živimo, ali ako dozvolim tim nekim tričicama da mi sveto skitanje pokvare, nestaće čarolija, a po nju uvek i idem i bez nje se nikad ne vraćam.
Tesno mi je ovo leto bez velikih iluzija pobegulje. Kosti mi cvile za putovanjem. Pobegnem u neki kutak ovog grada u kome još nisam bila samo da skitiju u sebi nahranim. Ali duša skitare traži još. Hoće da pobegne negde, da zaboravi na svakodnevicu, da stvori privid bar na kratko, samo da predahne.
Moram da pobegnem!

Saturday 15 August 2009

ČISTKA ili ko je ovde lud


I Disajdovala sam da odplejingujem jedan lingvo-gejm. Vontujem da ishejtujem puritance. Zašto bismo tinkovali o srpskim vordovima kada imamo anglicizme. Nema rizona da sejvujemo svoj lengvidž kad nam se nudi nepregledan netvork već mejdovanih idoma. Brejnstormujem redovno o ovim jezik šoovima. I ako getujemo da je rul ono što svi spikaju, onda smo na fantastik veju da se implementiramo u megalengvidž. Baš je kul kada spikaš srpski, a ceo svet te anderstenduje. Tako možeš da šopinguješ, sejvuješ, davnloduješ, lajkuješ, kuliraš, hejtuješ, čiluješ, tajpinguješ, taguješ, fejsbukuješ, emesenuješ, skajpuješ, densuješ, bajkuješ, drajvuješ, drinkuješ, stondiraš, dilituješ, skroluješ, esemesuješ, srčuješ, gugluješ, netvorkinguješ, startuješ, stopiraš, virtuelišeš, vojtuješ, smajluješ, smokinguješ, četuješ, diluješ...
II Odlučila sam da odigram jednu jezičku igru. Želim da prozovem čistunce. Zašto bismo razmišljali o srpskim rečima kada ima reči iz engleskog jezika. Nema razloga da čuvamo svoj jezik kada nam se nudi nepregledna mreža već načinjenih izraza. Razmišljam redovno o ovim jezičkim predstavama. I ako uzmemo da je pravilo ono što svi govore, onda smo na odličnom putu da se uključimo u ogroman jezik. Baš je dobro kada govoriš srpski, a ceo svet te razume. Tako možeš da kupuješ, sačuvaš, skineš sa interneta, pokažeš da ti se sviđa, ne primećuješ, mrziš, hvataš zjale, pišeš pomoću tastature, označiš, družiš se preko knjige lica na mreži, razgovaraš pomoću programa Emesen, ili pričaš pomoću programa Skajp, igraš, voziš bicil, voziš, piješ, nisi raspoložen pa ravnodušno gledaš u jednu tačku, brišeš, spuštaš ili dižeš sliku na ekranu, šalješ kratke poruke mobilnim telefonom, tražiš, pronalaziš podatke pomoću pretraživača Gugl, radiš svašta na mreži, počinješ, zaustavljaš, baviš se nestvarnim svetom, glasaš, smeškaš se, pušiš, ćaskaš, valjaš neku robu...

Thursday 6 August 2009

premeravanja


može bez interpunkcije
može i bez reči
možda je tako i najlakše izbeći nesporazume
bez svakako može
sa je već jako teško
možeibezrazmakapauzanakombilojezikumožekakogodhoćešinemorauvekdaseradibaškakotrebaikakoseodnasočekuje
a najlakše je nikako
onda boli samo jedno veliko ništa
premeravam čuveni i čudesni potencijal mogući način u kome svi tako često grešimo u životu baš kao i u pravopisu
nisu bitni ni znaci interpunkcije ni reči ako se ljudi razumeju
zar ne
kojom biste jedinicom premerili težinu reči
da li reč potpada pod neki zakon fizike matematike hemije
možda njutnov zakon akcije i reakcije (Actioni contrariam semper et æqualem esse reactionem: sive corporum duorum actiones in se mutuo semper esse æquales et in partes contrarias dirigi)
postoje li male i velike reči
a skupe i jeftine
imaju li reči boju
mirišu li
da li može reč da se zagrli
umete li rečju da poljubite
u ova vremena kada se kanali komunikacije svaki dan množe i kada je sablasno jednostavno uputiti reč ne postajemo li sve škrtiji
ko nas je naučio da merimo koliko ćemo izgubiti onda kada treba da dajemo
da li možete vreme da stavite na kantar
a pažnju
zamislite dođete na pijacu i kažete molim vas tri kile pažnje
žao nam je pažnja se od danas prodaje samo u gramima i u jednom danu možete KUPITI najviše 100 grama
e onda neću ni jedan gram
pa još pljunete ka prodavcu dovoljno diskretno da ga ne pogodi ali da ipak primeti
merimo premeravamo odmeravamo sabiramo oduzimamo delimo množimo sve pa i ono što je suštinski nesamerljivo